"Όποιος Ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά" Ρήγας Φεραίος

Ως λαογραφία ορίζεται εκείνη η επιστήμη που ασχολείται με όλες τις εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος, εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα"

AΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ

AΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ
.........................Η σελίδα της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"..................................

Λαογραφικά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών είναι ένα από τα δεκατέσσερα Eρευνητικά Kέντρα της Ακαδημίας Αθηνών, στην οποία εντάχθηκε από την ίδρυσή της (1926). Ιδρύθηκε το 1918 από τον Νικόλαο Γ. Πολίτη ως Λαογραφικό Αρχείο, με αντικείμενο τη Λαογραφία δηλαδή «την περισυλλογήν πάσης της λαογραφικής ύλης και την δημοσίευσιν αυτής». Σήμερα αποτελεί το Eθνικό Kέντρο Tεκμηρίωσης του λαϊκού πολιτισμού με πλουσιότατο Αρχείο ανέκδοτου υλικού για όλες τις πτυχές του λαϊκού βίου και ειδική Βιβλιοθήκη.

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Έναρξη της λειτουργίας του Αγροτικού Μουσείου Πισκοπιανού της Ε.Κ.Ι.Μ.

Εταιρία  Κρητικών Ιστορικών Μελετών

Από σήμερα, Τετάρτη,  2 Μαΐου, το Αγροτικό Μουσείο Μενελάου Παρλαμά & Συλλογή Υφαντών Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη (Α.Μ.Μ.Π.) της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών καλωσορίζει ξανά τους επισκέπτες του, που θα υποδέχεται ώς τον Οκτώβριο του 2018.

Εκτός από την επιστημονικά τεκμηριωμένη ανάδειξη του πολιτισμού της κρητικής υπαίθρου, στόχος της Ε.Κ.Ι.Μ. είναι, επίσης, η βιωματική και η διαδραστική εμπειρία των επισκεπτών όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων.  Για το 2018, στο «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς», η Ε.Κ.Ι.Μ. έχει προγραμματίσει δράσεις με άξονες το Μουσείο ως χώρο μάθησης και την εναλλακτική τοπική μουσική από νέους επαγγελματίες μουσικούς. Οι παραπάνω δράσεις  θα ανακοινώνονται σταθερά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των Μουσείων της Ε.Κ.Ι.Μ. και στα Μ.Μ.Ε. 
 


«Ημέρα της Ευρώπης»
Εργαστήριο γαστρονομίας
Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018, ώρα 16.00΄
Η πρώτη δράση στο Α.Μ.Μ.Π. αφορά στην κρητική διατροφή και θα πραγματοποιηθεί, την Τετάρτη, 9 Μαΐου«Ημέρα της Ευρώπης». Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, με το εισιτήριο του Μουσείου, ένα  δίωρο διαδραστικό εργαστήριο, που θα ξεκινήσει στις 16.00΄, στον χώρο της φάμπρικας. Εκ μέρους της Cretan Miracle,  η κυρία Ελένη Μαραγκάκη θα παρουσιάσει στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα τη θεματική ενότητα  «Το μαγικό ζυμάρι της Κρήτης». Η παρουσίαση εστιάζει στην απλότητα των τοπικών πρώτων υλών και στην εφευρετικότητα των νοικοκυρών, που καλούνταν να ετοιμάσουν ποικίλες συνταγές για  να εξυπηρετήσουν την καθημερινότητα ή  το γιορτινό τραπέζι της οικογένειάς τους. Οι επισκέπτες θα συμμετάσχουν στην παρασκευή επιλεγμένων τοπικών εδεσμάτων [πιτάκια (γλυκά και αλμυρά), μακαρόνια σκιουφιχτά, σαρικοπιτάκια, τηγανίτες, ξεροτήγανα], τα οποία στο τέλος θα απολαύσουν με ρακή ή αναψυκτικό βασισμένο στα  βότανα της Κρήτης και φρούτο. 

Το Αγροτικό Μουσείο Πισκοπιανού είναι παράρτημα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης και βρίσκεται 3 χλμ. νότια του Λιμένα Χερσονήσου, στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού Πισκοπιανού. Ιδρύθηκε από την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών το 1988 και στεγάζεται σε πετρόκτιστη φάμπρικα του 19ου αι. και διώροφο οίκημα, δωρεές της οικογένειας  Παρλαμά.


Οι Συλλογές του Μουσείου, με εκθέματα που χρονολογούνται από τον όψιμο 19ο μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, εκτείνονται σε εκθεσιακή επιφάνεια 500 τ.μ. και προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα της εξέλιξης της καθημερινής ζωής και των εργαστηρίων της προβιομηχανικής Κρήτης. Τα εκθέματα υποστηρίζονται από δίγλωσσο (ελληνικά και αγγλικά) εποπτικό υλικό και σύγχρονα ψηφιακά μέσα που επιτρέπουν στον επισκέπτη να έχει πρόσβαση σε επιπλέον πληροφορία και τεκμηρίωση ανά εκθεσιακή ενότητα. Το ανακαινισμένο κτίριο της φάμπρικας είναι αφιερωμένο στα παραδοσιακά επαγγέλματα και τις αγροτικές και καθημερινές ασχολίες των κατοίκων της υπαίθρου. Η νεότερη πτέρυγα του Μουσείου είναι αφιερωμένη στην κρητική υφαντική και περιλαμβάνει σπάνια εκθέματα από τις Συλλογές της κυρίας Θεανώς Μεταξά-Κανακάκη. Στις Συλλογές του Μουσείου έχει ενταχθεί μία επιπλέον θεματική ενότητα, η δαντελοπλεκτική, με επιλεγμένες δαντέλες από τα προικώα αγαθά της πρόωρα χαμένης δημοσιογράφου Μαρίας Παπουτσάκη, με καταγωγή από το Πισκοπιανό Χερσονήσου, δωρεά του συζύγου της, κυρίου Μιχάλη Αλεξανδρίδη. 
Η αίθουσα υποδοχής διαθέτει μικρό πωλητήριο και οι βεράντες του Μουσείου προσφέρουν πανοραμική θέα στον κόλπο της Χερσονήσου και στο βουνό Χάρακα. Όλοι οι χώροι του Μουσείου είναι προσβάσιμοι στα Α.Μ.Ε.Α.

Διεύθυνση // Αγροτικό Μουσείο
Πλατεία Αγροτικού Μουσείου 4 Πισκοπιανό Χερσονήσου, Κρήτη
Επικοινωνία // T.: 28970-23303 | E.: eth@ekim.gr
Περίοδος λειτουργίας // Μάιος - Οκτώβριος
Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα, Τετάρτη-Σάββατο 10:00΄ - 18:00΄
Κυριακή, Τρίτη & Αργίες Κλειστό
 
Εισιτήρια
Γενική είσοδος €4,00 // Μειωμένο Μαθητές και φοιτητές (με κάρτες), επισκέπτες  άνω των 65 ετών €3,00 // Παιδιά έως 12 ετών Ελεύθερη είσοδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου