"Όποιος Ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά" Ρήγας Φεραίος

Ως λαογραφία ορίζεται εκείνη η επιστήμη που ασχολείται με όλες τις εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος, εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα"

AΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ

AΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ
.........................Η σελίδα της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"..................................

Λαογραφικά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών είναι ένα από τα δεκατέσσερα Eρευνητικά Kέντρα της Ακαδημίας Αθηνών, στην οποία εντάχθηκε από την ίδρυσή της (1926). Ιδρύθηκε το 1918 από τον Νικόλαο Γ. Πολίτη ως Λαογραφικό Αρχείο, με αντικείμενο τη Λαογραφία δηλαδή «την περισυλλογήν πάσης της λαογραφικής ύλης και την δημοσίευσιν αυτής». Σήμερα αποτελεί το Eθνικό Kέντρο Tεκμηρίωσης του λαϊκού πολιτισμού με πλουσιότατο Αρχείο ανέκδοτου υλικού για όλες τις πτυχές του λαϊκού βίου και ειδική Βιβλιοθήκη.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ.......Του Νίκου Ι. Κωστάρα



Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης της αγοράς, στην καταναλωτική κοινωνία, στο στρόβιλο της αλλοτρίωσης, ξεπροβάλλει θετικά μια στροφή των νέων στις ρίζες του πολιτισμού μας, μια στροφή σ’ ένα πνεύμα που μας κρατάει ζωντανούς ως τόπος. Είναι το αντίρρευμα που αναζητά να κρατηθεί, να μην παρασυρθεί, ν’ ανακαλύψει την Ελλάδα που υπάρχει μέσα του για μια ανασύνταξη της ψυχής και του ελληνικού πνεύματος. Νοσταλγεί τις ελληνικές παραδόσεις που έχουν βαθιές ρίζες και κρατούν την οικογένεια και την κοινωνία μέσα από αιώνιες αξίες του ελληνορθόδοξου πολιτισμού.
            Και αυτό το αντίρρευμα ξεφυτρώνει από τα νιάτα, φιλτραρισμένο, αποβάλλοντας τα αρνητικά στοιχεία (δεισιδαιμονίες, θρησκευτικούς φανατισμούς και ξενόφερτους μηδενισμούς). Ονειρεύονται μιαν άλλη κοινωνία μέσα από το διάλογο, μέσα από την κρίση της οικογένειας και της κοινωνίας, αντιπαθώντας τον ξενόφερτο θόρυβο και τον κατευθυνόμενο αφελληνισμό από τα Μ.Μ.Ε. με την γκρίζα τηλεθέαση της διαφθοράς και της πολιτιστικής βαρβαρότητας. Άρχισαν οι νέοι να αντιλαμβάνονται την υποκρισία και τον φαρισαϊσμό αυτών που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Γι’ αυτό απέχουν από τις κομματικοποιήσεις, απεχθάνονται τους οπαδούς και αναζητούν τους πολίτες, αυτούς που βιώνουν την ελευθερία  και τη δημοκρατία μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση μας θέλει έλληνες και όχι αλλοτριωμένους. Η Ελλάδα ανήκει πραγματικά στη «Δύση» μόνον εφόσον ανήκει πραγματικά στους Έλληνες. Άλλο τι επιδιώκουν τα ξένα συμφέροντα αφού διαφαίνεται επιβουλή κατά του ελληνισμού μας. Μια υγιή κοινωνία τη σέβονται και την εκτιμούν όλοι, ενώ τη διαβρωμένη κοινωνία την υποτιμούν και την εκμεταλλεύονται αφού δεν έχει αντισώματα ν’ αντισταθεί. Αυτό ας το έχουν υπόψη τους οι Έλληνες. «Στο άριστο πολίτευμα, στην αληθινή δημοκρατία, πολίτης είναι εκείνος που άρχει και άρχεται, αποβλέποντας αποκλειστικά στην έντιμη ζωή» (Αριστοτέλης, «Πολιτικά»).
            Αντιλαμβάνονται οι νέοι ότι βάλλεται ο ελληνισμός εκ των έσω ακόμη και η παιδεία έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Υποβαθμίζονται οι ελληνικές αξίες. Κάθε τι ελληνικό υποτιμάται ως αναχρονιστικό. Και μετά ζητάμε από τους νέους αξιοπρέπεια, δημοκρατική συμπεριφορά και αγωγή ακόμη και εθελοντισμό για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Χωρίς ελληνική ανατροφή μην ζητάτε τίποτε από τους νέους· χωρίς ελληνική παιδεία δεν θεμελιώνεται η τεχνολογία· χωρίς πίστη στις αξίες της ζωής δε νοείται μόρφωση. Αν δεν προσέξουμε τα νιάτα θα καταρρεύσει η ελληνική κοινωνία που ριζοκρατεί από την εποχή του Ομήρου. Για σκεφθείτε τις σοφές ομηρικές ρήσεις που γαλβάνισαν διαχρονικά την ελληνική παιδεία. «Ο Όμηρος την Ελλάδα πεπαίδευκεν», τονίζει ο Πλάτων. Κι αυτόν τον Όμηρο πάμε να αποκλείσουμε από τα ελληνικά σχολεία. «Τα αρχαία ελληνικά δεν είναι μια γλώσσα αλλά η ΓΛΩΣΣΑ» τονίζει ο Μάρτιν Χάϊντεγκερ.
            Και τα ξένα πανεπιστήμια ανατρέχουν στην κλασσική παιδεία. Όλοι οι μεγάλοι διανοητές γεύτηκαν την ελληνική σοφία. Και όπως τονίζει ο αξέχαστος Φώτης Κόντογλου: «Ελλάδα χωρίς ζωή ελληνική είναι Ελλάδα πεθαμένη. Για πρώτη φορά η νεότητα κατάλαβε πως έχει χρέος να σώσει τον πνευματικό χαρακτήρα της φυλής της και να μην την αφήσει στα νύχια των ανόητων και κούφιων που θέλουν την Ελλάδα χωρίς τίποτε ελληνικό, ούτε και τη γλώσσα της την ίδια». Στην Ενωμένη Ευρώπη δεν θα παρουσιαστούμε με τους προγόνους μας αλλά με τον εαυτό μας. Το αν θα επιζήσουμε ως έθνος θα εξαρτηθεί από το παρόν μας κι όχι από το παρελθόν μας. Από τον πνευματικό οπλισμό που θα δώσουμε στα νιάτα μας για να παλέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διατήρηση του πολιτισμού μας αλλά και της ταυτότητάς μας.
            «Η τραγωδία της Ελλάδος δεν βρίσκεται στην καταστροφή ενός μεγάλου πολιτισμού αλλά στην απώλεια ενός μεγάλου οράματος» (Χένρυ Μίλλερ: «Ο Κολοσσός του Μαρουσιού»). Τα παιδιά διψούν για οράματα και ιδανικά και όχι για χρήματα και μερσεντές, διαφορετικά θα χάσουν την προσωπικότητά και την ταυτότητά τους. Θα χάσουν τον αστερισμό της δημιουργίας που λαμπρύνει τον ελληνικό πολιτισμό , την ελληνική παράδοση και το ελληνικό φιλότιμο.

Νίκος Ι. Κωστάρας

*αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου