"Όποιος Ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά" Ρήγας Φεραίος

Ως λαογραφία ορίζεται εκείνη η επιστήμη που ασχολείται με όλες τις εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος, εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα"

AΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ

AΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ
.........................Η σελίδα της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"..................................

Λαογραφικά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών είναι ένα από τα δεκατέσσερα Eρευνητικά Kέντρα της Ακαδημίας Αθηνών, στην οποία εντάχθηκε από την ίδρυσή της (1926). Ιδρύθηκε το 1918 από τον Νικόλαο Γ. Πολίτη ως Λαογραφικό Αρχείο, με αντικείμενο τη Λαογραφία δηλαδή «την περισυλλογήν πάσης της λαογραφικής ύλης και την δημοσίευσιν αυτής». Σήμερα αποτελεί το Eθνικό Kέντρο Tεκμηρίωσης του λαϊκού πολιτισμού με πλουσιότατο Αρχείο ανέκδοτου υλικού για όλες τις πτυχές του λαϊκού βίου και ειδική Βιβλιοθήκη.

Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Το ντοκιμαντέρ για την τσακώνικη διάλεκτο «Α Γρούσσα Νάμου»


 θα προβληθεί στην Αθήνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (13/10/11).


Πηγή:http://ec.europa.eu/










Η προβολή της ταινίας της Ελισάβετ Λαλουδάκη και του Massimo Pizzocaro θα είναι στο επίκεντρο της εκδήλωσης που οργανώνει το Παράρτημα Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011 στην Αθήνα. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών είναι ένας θεσμός που φέτος κλείνει 10 χρόνια.
Καθιερώθηκε το 2001 από το Συμβούλιο της Ευρώπης με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών και να προωθήσει τη γλωσσική και πολιτιστική ποικιλία της Ευρώπης. Με την ευκαιρία της ημέρας γλωσσών (26 Σεπτεμβρίου), αλλά και κατά τις εβδομάδες που ακολουθούν, οργανώνεται σειρά εκδηλώσεων ανά την Ευρώπη (βλ. πλήρη κατάλογο των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2011 ανά χώρα εδώ)
Σημειωτέον ότι ο εικοστός αιώνας υπήρξε αιώνας κοσμογονικών αλλαγών για τη γλωσσική ποικιλία. Σύμφωνα με στοιχεία της Unesco, σε αρκετές γλωσσικές περιοχές υπολογίζεται ότι το 90% των ομιλουμένων εκεί γλωσσών θα χαθεί στα επόμενα μόλις 100 χρόνια.
Το παράδειγμα της τσακώνικης διαλέκτου είναι χαρακτηριστικό: ο μοναδικός ‘επιζών’ της δωρικής διαλέκτου, σήμερα βυθίζεται στη λήθη. Λίγες χιλιάδες άνθρωποι σε μια κλειστή περιοχή της Κυνουρίας εξακολουθούν σχεδόν πεισματικά να μιλούν την αρχαία τους διάλεκτο, ξέροντας όμως ότι οι επόμενες γενιές δεν θα τη γνωρίζουν για να την μεταδώσουν. Η ταινία προσεγγίζει το θέμα συνολικά: η γλώσσα δεν παρουσιάζεται ξερά, αποσυνδεδεμένη από την ιστορία και τις ιδιαίτερες κοινωνικές δομές της περιοχής. Το βάρος μοιράζεται στα δύο κεντρικά ζητήματα: γιατί διατηρήθηκε η διάλεκτος και γιατί χάνεται.
Σύμφωνα με τους σκηνοθέτες, από κινηματογραφική άποψη, το έμψυχο ‘υλικό’ αποδείχτηκε θησαυρός. Στην Τσακωνιά ζει ένας παλιός κόσμος, ένας κόσμος που για αιώνες αρνήθηκε πεισματικά να εξελιχθεί. Έχει κρατήσει, εκτός από την αρχαία του γλώσσα, και μια αλαφράδα παλαιάς κοπής. Έτσι, με αφορμή μια γλώσσα που πεθαίνει γνωρίζουμε τους Τσάκωνες, αυτούς τους ιδιαίτερους, χαριτωμένους ανθρώπους.

Πρακτικές λεπτομέρειες για την εκδήλωση
Η προβολή θα γίνει την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Λεωφ. Αμαλίας 8 (μετρό Σύνταγμα). Θα ακολουθήσει συζήτηση.  Ώρα έναρξης 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Θα ζητηθεί επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία
Ο ιστότοπος της ταινίας: www.agroussanamou.gr
Επίσης στο http://www.agroussanamou.gr/presskit/?photos μπορείτε να βρείτε: δελτίο τύπου με πληροφορίες για την ταινία, γενικά στοιχεία για την τσακώνικη διάλεκτο και το θέμα του γλωσσικού ηγεμονισμού, ένα σημείωμα με τις προθέσεις και το βιογραφικό των σκηνοθετών και φωτογραφίες από την ταινία σε διαφορετικά μεγέθη.
Η ταινία (διάρκεια 52’) έχει ήδη συμμετάσχει στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (Μάρτιος 2011). Συμμετέχει επίσης στο 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (προβολές: Παρασκευή 7 και Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου