"Όποιος Ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά" Ρήγας Φεραίος

Ως λαογραφία ορίζεται εκείνη η επιστήμη που ασχολείται με όλες τις εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος, εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα"

AΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ

AΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ
.........................Η σελίδα της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"..................................

Λαογραφικά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών είναι ένα από τα δεκατέσσερα Eρευνητικά Kέντρα της Ακαδημίας Αθηνών, στην οποία εντάχθηκε από την ίδρυσή της (1926). Ιδρύθηκε το 1918 από τον Νικόλαο Γ. Πολίτη ως Λαογραφικό Αρχείο, με αντικείμενο τη Λαογραφία δηλαδή «την περισυλλογήν πάσης της λαογραφικής ύλης και την δημοσίευσιν αυτής». Σήμερα αποτελεί το Eθνικό Kέντρο Tεκμηρίωσης του λαϊκού πολιτισμού με πλουσιότατο Αρχείο ανέκδοτου υλικού για όλες τις πτυχές του λαϊκού βίου και ειδική Βιβλιοθήκη.

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Κάλαντα Μάκρης από το αρχείο του Σ. Καρά | Μόλις κυκλοφόρησαν!

ΚΕΠΕΜ Σίμων Καράς

Συνημμένα9:23 μ.μ. (Πριν από 6 λεπτά)

Αγαπητέ κ. Αϊβαλή,

επισυνάπτουμε δελτίο τύπου της κυκλοφορίας μιας μοναδικής έκδοσης από το αρχείο του Σίμωνα Καρά με 59 κάλαντα από όλο τον Ελληνισμό, ηχογραφημένα σε χωριά της Ελλάδας μεταξύ 1958 και 1976, και παρακαλούμε για την ανάρτηση της ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα σας.

Πρώτο κομμάτι στο πρώτο CD τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Μάκρης, ηχογραφημένα το 1959 από τον μακρινό Νικόλαο Νικολάου, κάτοικο Χώρας Σάμου! Η Μικρά Ασία εκπροσωπείται στους δίσκους εκτός από την Μάκρη και από τον Γέροντα Σωκίων και από την Κάτω Παναγιά Ερυθραίας.

Η έκδοση περιλαμβάνει εκτός των δύο CD βιβλίο 192 σελίδων με κείμενα για τα κάλαντα, με στίχους και με σχόλια σε κάθε κομμάτι. Τα κείμενα είναι πρωτότυπα και γοητευτικά: Τι σημαίνουν επιτέλους οι στίχοι του "Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά", ποια είναι η σχέση του Αη-Βασίλη και του Santa Claus, πώς συνδέονται τα κάλαντα με τις μεταμφιέσεις του Δωδεκαημέρου στη Βόρεια Ελλάδα και άλλα πολλά κι ωραία.
Επισυνάπτουμε ξεχωριστά και το εξώφυλλο της έκδοσης.
Ευχαριστούμε!
Με εκτίμηση,
εκ του ΚΕΠΕΜ,
Δημήτρης Μαντζούρης
Υπεύθυνος εκδόσεων
τηλ. 6972261442
__________
Κέντρον Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής
Ωδείο "ΣΙΜΩΝ ΚΑΡΑΣ"
Έρσης 9 και Πουλχερίας, Λόφος του Στρέφη, 11473 Αθήνα
Τηλ: 210 8237447, Φαξ: 210 8811930www.kepem.org


Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής
Μουσικό, Λαογραφικό και Φιλολογικό Αρχείο 
Σίμωνος και Αγγελικής Καρά
 
 ~~~~~~~~~~

Ανοίξετε την πόρτα σας!
Κάλαντα Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, Φώτων

Ένα βιβλίο και διπλό CD με 59 αυθεντικές ηχογραφήσεις καλάντων από το αρχείο του Σίμωνα Καρά (1958-1976). Πρώτο κομμάτι στο πρώτο CD τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα της Μάκρης, ηχογραφημένα το 1959 από τον μακρινό Νικόλαο Νικολάου, κάτοικο Χώρας Σάμου! Η Μικρά Ασία εκπροσωπείται στους δίσκους εκτός από την Μάκρη και από τον Γέροντα Σωκίων και από την Κάτω Παναγιά Ερυθραίας.

Μόλις κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του ΚΕΠΕΜ που παρουσιάζει έναν μοναδικό πλούτο καλάντων από ολόκληρο τον Ελληνισμό. Ο Σίμων και η Αγγελική Καρά, με μεγάλους κόπους και με προσωπικά έξοδα, περιηγήθηκαν για δεκαετίες την Ελλάδα και ηχογράφησαν σημαντικούς παραδοσιακούς μουσικούς, αλλά και απλούς ανθρώπους, φορείς του λαϊκού μας πολιτισμού. Μέσα σε όλο αυτό τον μουσικό πολιτισμό τη δική τους σημαντική θέση κατέχουν τα κάλαντα.

Το Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής (ΚΕΠΕΜ) μελέτησε και παραδίδει σήμερα στους νεότερους, ενήλικες και παιδιά, αυτό τον μουσικό θησαυρό με τη μορφή ενός βιβλίου και δύο ψηφιακών δίσκων ήχου (CD) σε μια καλαίσθητη έκδοση υψηλών προδιαγραφών.

Η έκδοση θα αποτελέσει σπουδαίο βοήθημα για γονείς, δασκάλους, μουσικούς, χοροδιδασκάλους, ερευνητές, φορείς, ενορίες κ.ά., ενώ παράλληλα θα αποθέσει στο στόμα και στα αυτιά των παιδιών αλλά και των ενηλίκων τον θησαυρό αυτό.

Τι περιλαμβάνει η έκδοση:

·       Ένα βιβλίο 192 σελίδων με

-        πρωτότυπα κείμενα, με στοιχεία άγνωστα για τα κάλαντα, την πράξη σήμερα και παλαιά και την ιστορία τους, τη σχέση τους με τις μεταμφιέσεις του Δωδεκαημέρου κ.λπ.,
-        στίχους και σχόλια για κάθε ένα τραγούδι και
-        πρωτότυπη εικονογράφηση.

·       2 ψηφιακούς δίσκους με 59 αυθεντικές ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά σε χωριά της Ελλάδας μεταξύ 1958 και 1976.


Για πληροφορίες και παραγγελία επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο του πωλητηρίου του ΚΕΠΕΜ Σταύρο Σταμάτη στο 6936774638 ή στείλτε email στο kepem.sales@gmail.com.

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ - ΕΥΧΕΣ


Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
σας εύχεται καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το νέον έτος!



Στο πλαίσιο των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που οργανώνει ο Δήμος Αθηναίων - Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ομιλία της Ζωής Ν. Μάργαρη, ερευνήτριας του Κέντρου με θέμα «Λαϊκά εθιμικά δρώμενα του Δωδεκαημέρου» την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 12.00 στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» (οδός Αγγ. Χατζημιχάλη 6, Πλάκα). Για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Χριστούγεννα στην Αθήνα - Η πόλη στέλνει μήνυμα γιορτής: 05.12.17 – 07. 01.18» δείτε στην Δικτυακή πύλη του ΟΠΑΝΔΑ - Δήμου Αθηναίων.

Για την εθιμολογία της περιόδου του Δωδεκαημέρου δείτε στην Δικτυακή πύλη του Κέντρου Λαογραφίας.


Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας
της Ακαδημίας Αθηνών
Ηπίτου 3, 10557 Αθήνα

Hellenic Folklore Research Centre
Academy of Athens
3, Ipitou St. – Athens 105 57, Greece