"Όποιος Ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά" Ρήγας Φεραίος

Ως λαογραφία ορίζεται εκείνη η επιστήμη που ασχολείται με όλες τις εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος, εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα"

AΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ

AΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ
.........................Η σελίδα της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"..................................

Λαογραφικά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών είναι ένα από τα δεκατέσσερα Eρευνητικά Kέντρα της Ακαδημίας Αθηνών, στην οποία εντάχθηκε από την ίδρυσή της (1926). Ιδρύθηκε το 1918 από τον Νικόλαο Γ. Πολίτη ως Λαογραφικό Αρχείο, με αντικείμενο τη Λαογραφία δηλαδή «την περισυλλογήν πάσης της λαογραφικής ύλης και την δημοσίευσιν αυτής». Σήμερα αποτελεί το Eθνικό Kέντρο Tεκμηρίωσης του λαϊκού πολιτισμού με πλουσιότατο Αρχείο ανέκδοτου υλικού για όλες τις πτυχές του λαϊκού βίου και ειδική Βιβλιοθήκη.

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Αναδρομή στις εφημερίδες του Αγρινίου



«Ο ΑΧΕΛΩΟΣ», ήταν η πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε στο Αγρίνιο.

Με τον ίδιο όμως τίτλο, «Ο ΑΧΕΛΩΟΣ»εκδόθηκε μεταγενέστερα (το 1884)στην Αθήνα άλλη εφημερίδα από τον υπομοίραρχο Φώτη Μαυρογόνατο ή Παπαδημητρίου με ειδήσεις από την Δυτική Στερεά Ελλάδα.
(βλέπετε απόσπασμα δημοσιεύματος της δεύτερης αυτής εφημερίδας εδώ...)
Ο Πολίτης:
«ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΝ»
είναι ο τίτλος της εβδομαδιαίας εφημερίδας που εξέδωσε ο Γεωρ. Σταυρόπουλος το 1886 στο Αγρίνιο. Αρχισυντάκτης του ήταν ο Τηλέμαχος Κ. Μπέλλος, αδελφός του τότε δημάρχου Αγρινίου Μιχ. Μπέλλου. Πλούσια ύλη και δημοσιογραφική κάλυψη όλων των γεγονότων και μάλιστα όχι μόνο των τοπικών. Την ίδια χρονιά της εκδόσεως υπάρχει η είδηση για επιδημία ιλαράς που επέφερε πολλούς θανάτους στα μικρά παιδιά. Η εφημερίδα αυτή του Σταυρόπουλου άλλαξε στη συνέχεια το τίτλο της και με τον τίτλο «Ο ΠΟΛΙΤΗΣ» συνέχισε να εκδίδεται με τη συνεργασία του φοιτητή τότε της Νομικής Παν. Ζωγράφο και μετά το θάνατο του Σταυρόπουλου, από τον κληρονόμο του Γ. Βλαχόπουλο. Από το Μάϊο του 1894 τη διεύθυνση ανέλαβε ο Π. Ζωγράφος με το νέο τίτλο της «ΑΓΡΙΝΙΟ». Ο Ζωγράφος υπήρξε μαχητικός δημοσιογράφος και η εφημερίδα του είχε ιδιαίτερο κύρος και καλούς συνεργάτες (οι ιατροί Ι. Θεοφανίδης,  Κ. Δημάδης, οι δικηγόροι Γ. Τσακανίκας και Ιωάννης Ακρίδας και άλλοι). Με τον ίδιο τίτλο («Παναιτώλκιον» εκδόθηκε μεταγενέστερα και έζησε για λίγο διάστημα άλλη εβδομαιδιαία εφημερίδα που εξέδωσε το 1907 ο Διον. Καραγιάννης με διευθυντή τον  Ι. Οικονομόπουλο και αργότερα τον Γ. Κουτσονίκα.

«ΗΧΩ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ», ήταν η εβδομαδιαία εφημερίδα που εξέδωσε τον Οκτώβριο του 1898 ο φοιτητής της Νομικής Γ. Πανταζής. Διατηρήθηκε μέχρι το 1905. Ο εκδότης της υπήρξε σθεναρός αγωνιστής της ελευθεροτυπίας και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επαρχιακή δημοσιογραφία.
Η "Νέα Εποχή"

Η εφημερίδα με τον τίτλο "Αγρίνιο", εκδόθηκε από τον σπουδαίο δημοσιογράφο του Αγρινίου Παναγιώτη Ζωγράφο σε συνέχεια της εφημερίδας "Πολίτης" από το 1894 και δώθε μέχρι περίπου το 1937 (στη φωτογραφία ένα από τα τελευταία φύλλα)

.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου