"Όποιος Ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά" Ρήγας Φεραίος

Ως λαογραφία ορίζεται εκείνη η επιστήμη που ασχολείται με όλες τις εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού. Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Επιμέλεια σελίδας: Πάνος Σ. Αϊβαλής, δημοσιογράφος, εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα"

AΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ

AΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ
.........................Η σελίδα της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα"..................................

Λαογραφικά... με τον Πάνο Αϊβαλή // Επικοινωνία στο email: arkadikovima@gmail.com

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών είναι ένα από τα δεκατέσσερα Eρευνητικά Kέντρα της Ακαδημίας Αθηνών, στην οποία εντάχθηκε από την ίδρυσή της (1926). Ιδρύθηκε το 1918 από τον Νικόλαο Γ. Πολίτη ως Λαογραφικό Αρχείο, με αντικείμενο τη Λαογραφία δηλαδή «την περισυλλογήν πάσης της λαογραφικής ύλης και την δημοσίευσιν αυτής». Σήμερα αποτελεί το Eθνικό Kέντρο Tεκμηρίωσης του λαϊκού πολιτισμού με πλουσιότατο Αρχείο ανέκδοτου υλικού για όλες τις πτυχές του λαϊκού βίου και ειδική Βιβλιοθήκη.

Τρίτη 1 Μαΐου 2018

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ 'ΜΑΗΔΩΝ" ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ

       ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ 'ΜΑΗΔΩΝ" ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ     

Το έθιμο των "Μάηδων" στα Μέγαρα είναι πανάρχαιο και μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο. Το έθιμο του "Μεγαρίτικου Μάη" τελείται πάντα την παραμονή της Πρωτομαγιάς, το απόγευμα. Αν η ημέρα αυτή τύχει να πέσει πριν από την Ανάσταση, τότε το έθιμο μεταφέρεται τη Δευτέρα του Πάσχα και μόνο τότε.
Σύμφωνα με την παράδοση, η αρραβωνιασμένη Μεγαρίτισσα νύφη πηγαίνει δώρα: στον αρρραβωνιαστικό της ένα λουλουδένιο στεφάνι, στην πεθερά της κουλούρα, αυγά και κουλούρια και στον πεθερό της κρασί.
Το στεφάνι του "Μάη" είναι άσπρο, από βιολέτες ή γαρίφαλα, με πολύχρωμα "μοτίφια" σε μονό αριθμό. Η διάμετρος της σιδερένιας βέργας που δημιουργεί το στεφάνι, όπου δένονται και καρφώνονται τα λουλούδια, είναι 38 πόντοι. Από την κορυφή του "Μάη", μπροστά, κρέμονται, αν υπάρχουν τα "βαράκια" (κορδέλες φαρδιές που κάποτε στόλιζαν τη νυφική λαμπάδα της Ανάστασης).
Η κουλούρα της πεθεράς είναι διακοσμητική (δεν τρώγεται) από άζυμο άρτο, στολισμένη με "περδικούλες", "αμπελόφυλλα", "σταφυλάκια" και άλλα κεντίδια - σύμβολα από το ίδιο υλικό. Στη μέση της κουλούρας βάζουν ένα κόκκινο πασχαλιάτικο αυγό, από κότα. Τις κουλούρες αυτές, που είναι περίτεχνες, τις φτάχνουν τεχνήτρες γυναίκες, οι λεγόμενες "κεντήστρες". Τα μαγιάτικα κουλούρια (πάντα σε μονό αριθμό - συνήθως 31) τοποθετούνται σ' ένα πανέρι και από πάνω βάζουν την κουλούρα, που την ασημώνουν μ' ένα ρόδι. Γύρω - γύρω από την κουλούρα τοποθετούν τα κόκκινα πασχαλιάτικα αυγά από κότες.
Το κρασί για τον πεθερό - συνήθως είναι σπιτικό κοκκινέλι - το πηγαίνει πάντα ένα αγόρι αμφιθαλές, δηλαδή να έχει μάνα και πατέρα στη ζωή, ντυμένο τσολιάς. Το στόμιο της μπουκάλας το κλείνουν με ένα ή τρία γαρίφαλα, κόκκινα ή άσπρα. Ο πεθερός επιστρέφει στον συμπέθερό του (πατέρα της νύφης) το μισό κρασί, κερνώντας τον. 
Όλα αυτά τα δώρα του "Μάη'"μεταφέρονται εν πομπή από το σπίτι της νύφης (βγαίνοντας από τα δεξιά του σπιτιού της και φθάνοντας πάλι από τα δεξιά) στο σπίτι του γαμπρού. Τη νύφη συνοδεύουν μία ή δύο ή τρεις φίλες της, συνήθως ανύπαντρες, για να την ξεκουράζουν. Όλες είναι ντυμένες με τα "κατηφένια", την επίσημη γυναικεία παραδοσιακή μεγαρίτικη στολή. Αν ο αρραβώνας κρατήσει και δεύτερο χρόνο, η νύφη δεν πάει "Μάη", αλλά μια ανθοδέσμη.
Οι "Μάηδες" θα πρέπει να περνάνε από τον κεντρικό δρόμο των Μεγάρων, επίσημα, για να μαθαίνει ο κόσμος που παρακολουθεί, τον αρραβώνα των δύο νέων καθώς και τις οικογένειές τους. Η μητέρα της νύφης δεν ακολουθεί την πομπή.
Όταν φτάσουν στο σπίτι της πεθεράς και της δώσουν όλα τα καλούδια που έχουν μαζί τους, τότε ο γαμπρός ή η πεθερά θα πάρει τον "Μάη" και θα τον κρεμάσει πάνω σε τοίχο, κοντά στην είσοδο του σπιτιού. Συνηθίζεται αργότερα η πεθερά να βάζει βερνίκι στην κουλούρα και να την βάζει κι αυτήν έξω από το σπίτι, στον τοίχο, για να φαίνεται.
Η πεθερά πρέπει να γεμίσει το πανέρι με γλυκά, αυγά, κουλούρια, κεντητές παραδοσιακές παντόφλες, φόρεμα ή ύφασμα για φόρεμα. Τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται να δίνει και τούρτα. Ο πεθερός πρέπει να βάλει χρήματα και αν στο σπίτι είναι και θείες του γαμπρού, βάζουν κι αυτές χρήματα στο πανέρι.
Κατά την αναβίωση του εθίμου, τα τελευταία χρόνια, οι αρραβωνιασμένες κοπέλες περνούν πρώτα από την κεντρική πλατεία των Μεγάρων, όπου βραβεύεται από τον εκάστοτε Δήμαρχο της πόλης ο καλύτερος "Μάης" και δίνεται και κάποιο συμβολικό δώρο.

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου